Over A2A2 Melk

Structuur van melkeiwit

A2A2 melk is koemelk maar verschilt van “gewone koemelk” in de structuur van een bepaald melkeiwit. Koemelk bestaat hoofdzakelijk uit 2 types melkeiwitten, namelijk wei-eiwitten en caseïnes. Caseïne is een zeer voedzaam melkeiwit dat melk zijn witte kleur geeft en er bestaan verschillende varianten, waarbij de A1 en A2 varianten het meest voorkomend zijn. Vandaag wordt A2A2 melk meestal opgehaald met de gewone melk en verdwijnt zo in de melkplas.

Medische voordelen

Aan A2A2 melk worden diverse eigenschappen toegekend . Bij de vertering van caseïne komen peptiden vrij. Het beta-casomorphine7 (BCM-7) komt vrij bij de vertering van de beta-caseïne variant A1, maar dit peptide komt niet vrij bij vertering van de A2 variant (Brantl et al. 1979; Elliott et al. 1999). Sommige studies suggereren dat BCM-7 een rol kan spelen in het ontstaan van bepaalde gezondheidsproblemen bij de mens zoals een opgeblazen gevoel, indigestie, diarree of auto-immuunziektes (Elliot et al., 1999; Kawinski et al., 2007).

Ongeveer 20% van de bevolking krijgt maagdarmklachten na het gebruik van melk, maar niet of in mindere mate als ze A2-melk gebruiken omdat het BCM-7 peptide niet vrijkomt. Over onder welke omstandigheden deze eigenschappen gelden en wetenschappelijk aangetoond zijn is er op heden nog niet veel gekend in België.

Wist je dat?

A2A2 melk heeft volgens sommige een vollere smaak. Volgens de wetenschappelijke literatuur is het vet- en eiwitgehalte echter vergelijkbaar met A1A2 melk. Het hogere vetgehalte kent voornamelijk zijn oorsprong in het Jersey ras, dat het vaakst met A2A2 melk wordt gekoppeld.

Aan A2A2 melk een groter vermogen tot opschuimen toegekend, wat het uitermate geschikt maakt voor gebruik door barista’s.

Yoghurt met A2A2 melk een zachtere gelstructuur vertoont, deze vergemakkelijkt een snellere afbraak van eiwitten in het darmstelstel wat kan leiden tot een betere vertering in het maag-darmstelsel (Nguyen et al (2018)).